Studio for Indigo Jungle +

Our brief was to design a small office space in a subtropical garden. Rather than starting with an office design, we began thinking about a shack in the landscape. Shacks are often remote and they are small because they are inhabited occasionally. In the cold, a shack is to retain warmth and protect from the cold. In the tropics it may provide shelter from the rain and somewhere dry to cook. The form usually expresses the use, a steep pitch to shed the snow or large overhangs to shade. They are generally modest and available to all demographics. They offer retreat from urban life and a simple relationship to nature.

In an urban garden setting, perhaps the office could be more like a shack, more ephemeral.  Instead of using a defined brief, the project pursues archetypal experiences, such as entry, roof, and window. The studio offers unique experiences and is rich in spirit.

The studio is located at the entry of garden.  The zig-zag cladding is painted dark, merging with the shadows of the subtropical garden. Ones arrival is announced by a shoes crunching on a gravel path. The visitor is squeezed through a dark narrow doorway, making the interior feel more spacious. The 3mx8m interior is all white, like a studio, a blank canvas for display and testing. The space is deliberately tall, narrow and leaning, to be memorable. The zig-zag cladding is repeated internally, with a self-bracing zig-zag exposed frame. Windows are located high and low, framing specific landscape views. The patterned mosaic floor is ambiguous, lush and exotic within a forest floor.

Ashgrove
Completed 2015

Project credits +

Project Team: Angus Munro, Katie Hawgood

Photography: Alicia Taylor

Interior Styling: Indigo Jungle

Engineer: AD.Structure

Builder: MCD Constructions