Welsby Avenue +

This river front home is designed to engage with water views to the north and views into large fig trees to the south. At the centre of the house is a large double height living area which becomes the main space of the house and allows rooms deep within the plan to have an outlook to the river.

As one moves through the house there is a series of contrasting experiences. The house uses compressed spaces to increase the scale of spaces beyond, textured materials to enhance the smoothness of concrete, and darkness to enhance the light.

Each end of the house is formed in over scaled off-form white concrete. The scale and smoothness of the concrete is contrasted with timber screens that scale down and humanise the spaces for the client. The delicate screens, deep reveals of concrete and landscaped foreground create a series of layers between the river front board walk and the interior of the house. The house is a calm private sanctuary within an urban environment.

New Farm, Brisbane
Completed 2009

Project credits +

Project Team: Angus Munro, Craig Channon, Anna O’Gorman, Jason Haigh, Ceirwen Burton, Dearne Dettrick

Builder: Pensar

Structure: ad.structure

Landcape: Arbour Essence

Photography: Scott Burrows, Jason Haigh